Kahve herkes tarafından sevilerek tüketilen bir içecek. Kahvenin vücut sağlığına pek çok faydası bulunuyor. Özellikle sindirim sistemi üzerinde çok etkili. Genellikle sabah güne başlarken kahve tüketilir. Ancak kahveden maksimum verim sağlamak istiyorsanız gün içinde farklı saatlerde değerlendirebilirsiniz.
Kahve, birçok kişi için sadece sabah enerji verici bir içecek değil; günümüze başlamamıza veya öğleden sonraki durgunluğu atlatmamıza yardımcı olan bir ritüeldir. Peki, maksimum fayda için kahve içmek için en uygun zaman ne zamandır? Cevap sizi şaşırtabilir. Kahvemizi sabah, öğleden sonra, akşam veya hatta gece içmeyi tercih ediyor olsak da, günün her saati benzersiz faydalar ve potansiyel dezavantajlar sunar.
SABAH KAHVESİ: GÜNÜMÜZE ENERJİ KATAR
Birçok kişi için gün, ilk fincan kahvelerini içene kadar resmi olarak başlamaz.
Sabah kahve içmek uzun zamandır beyni ve vücudu uyandırmakla ilişkilendirilmiştir. Bunun nedeni, kahvedeki birincil uyarıcı olan kafeinin beyindeki adenozin reseptörlerini bloke etmesi ve bu sayede uykulu hissetmemizi engellemesidir.
Sabah ayrıca, metabolizmayı ve stresi düzenlemeye yardımcı olan bir hormon olan kortizolün doğal olarak yüksek olduğu zamandır. Bu zirve zamanda kahve içmek, vücudumuzun doğal enerji seviyelerini tamamlayabilir ve günümüze başlamak için çok ihtiyaç duyduğumuz o desteği sağlayabilir.
Bazı uzmanlar uyandıktan sonra ilk fincan kahvenizi içmeden önce biraz beklemenizi öneriyor. Bu, kortizol seviyelerinin dengelenmesini sağlayarak kafein etkinliğini artırabilir. Amerikan Kardiyoloji Koleji tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre, özellikle günde iki ila üç fincan olmak üzere orta düzeyde kahve tüketimi, kalp hastalığı riskinin daha düşük olmasıyla ilişkilendiriliyor ve hatta ömrünüzü uzatabilir.